Souvisí mobilní telefon s poruchou spánku?

Poruchy spánku a mobilní telefony

Večer si můžete odpočinout u epizody svého oblíbeného seriálu, krátce před spaním procházet web na smartphonu nebo tabletu nebo si před spaním přečíst vzrušující kriminální příběh ve čtečce elektronických knih - moderní elektronika to umožňuje. Díky podsvícení těchto zařízení si tento mediální obsah můžete bez problémů vychutnat i ve tmě.

Někteří odborníci se však domnívají, že toto podsvícení je nejen výhodné. Světlo z tabletů, smartphonů, obrazovek notebooků a podobně má obzvláště vysoký podíl modrého světla. A to nám brání dostatečně se unavit. Pro naše tělo je jasné světlo s vysokou modrou složkou signálem, že musíme zůstat vzhůru. To je přesně případ přirozeného denního světla, obsahuje relativně velké množství modrého světla. Když se slunce večer sklání směrem k obzoru, nejenže se snižuje jas - snižuje se také modrá složka a světlo se jeví nažloutlé až červené. Výsledek: jsme unavení a ospalí.

Udržují nás tedy elektronická zařízení s osvětlenými obrazovkami vzhůru déle, než bychom chtěli? Vedou tablety, smartphony atd. Dokonce k poruchám spánku?

Američtí vědci o tom informují ve studii, která vyšla v časopise „PLOS“. Studie se zúčastnilo více než 650 dobrovolníků z USA starších 18 let. V prvním kroku si testované subjekty musely stáhnout aplikaci. Aplikace měřila, jak často a jak dlouho byl displej telefonu zapnutý déle než 30 dní. V průměru strávili účastníci studie na smartphonu dobrých jeden a půl hodiny denně. Účastníci studie navíc museli poskytnout informace o věku, pohlaví, původu, příjmu, zdravotním stavu a spánkových návycích. Tímto způsobem američtí vědci zjistili, že lidé spí méně a hůř, pokud používají svůj smartphone během obvyklých dob spánku nebo bezprostředně před nimi. Matthew A. Christensen z Kalifornské univerzity v San Francisku a jeho kolegové nicméně zdůrazňují, že za špatný spánek nemůže mobilní telefon. Může se také stát, že lidé, kteří špatně spí, častěji používají mobilní telefony, aby se rozptýlili. Intenzivní používání smartphonu by pak bylo spíše symptomem než příčinou poruchy spánku.

 „Chytré telefony v posteli vedou k nekvalitnímu spánku“

Hans-Günter Weeß si však nemyslí, že by toto vysvětlení bylo pravděpodobné. Weeß je výzkumník spánku a vede spánkové centrum Pfalzklinikum v Klingenmünsteru (Porýní-Falc).

„Předchozí studie ukázaly, že chytré telefony v blízkosti lůžek vedou k horšímu spánku,“ uvedl Weeß. Sám ve studii zjistil, že děti a dospívající spí méně a hůř, pokud si v noci odloží mobilní telefon vedle postele nebo dokonce pod polštář.

To že nás modré světlo může nechat vzhůru je přinejmenším teoreticky možné. Ukázalo se, že světlo této barvy inhibuje večerní tvorbu vlastního spánkového hormonu melatoninu v těle [5]. Tento účinek má nejen modré světlo, jasné, bílé světlo také potlačuje tvorbu tohoto hormonu. Typ činnosti je tedy rozhodující než světlo. „Procházení internetu, kontrola e-mailů a psaní zpráv zvyšuje duševní a emoční aktivitu a napětí je nepřítelem spánku,“ řekl Weeß. Konstantní dostupnost se může dokonce stát závislostí, varuje výzkumník spánku. Ti co používají smartphony k práci, jako jsou lékaři nebo hasiči, by mohli přejít do jakési pohotovostního režimu. „Jsou pod základním napětím a několikrát za noc kontrolují, zda dostali nějaké nové zprávy. Spánek je pak mnohem méně klidný.“

 Každý dospělý se v noci budí 15 až 20krát

Pokud stále máte problémy se spánkem a několikrát se během noci probudíte, neměli byste se rozrušovat. Protože tlak je zárukou špatného spánku: „Pokud nechcete spát, zůstaňte vzhůru,“ říká Weeß. „V každém případě se každý dospělý probudí 15 až 20krát za noc. Ráno si je můžeme pamatovat, pouze když tyto fáze trvají déle než jednu až tři minuty.“ Podle Weeße jsou fáze probuzení dědictvím našich předků, kteří se během noci museli několikrát přesvědčit, že poblíž poblíž nečíhá žádný predátor.

Ale každý, kdo nespí dobře alespoň tři noci v týdnu po dobu jednoho měsíce a je během dne unavený, by měl navštívit lékaře, radí Weeß.

Zpět do obchodu